NEMOS®-hoito

Miten NEMOS-laitetta käytetään?

t-VNS-hoidossa käytetään transkutaanista NEMOS-vagushermostimulaattoria. NEMOS-laite koostuu stimulaatioyksiköstä ja korvaelektrodista.
 
Stimulaatioyksikkö on suunnilleen matkapuhelimen kokoinen laite, joka lähettää sähköisiä impulsseja. Se on kytketty korvaelektrodiin, jota potilaat käyttävät korvanappikuulokkeen tavoin. Impulssit siirtyvät korvaelektrodin kautta ihon läpi vagus- eli kiertäjähermoon.

Potilaat huolehtivat t-VNS-hoidostaan itse. Heidän ei tarvitse tulla sairaalahoitoon. Myös hoidon säännöllinen tarkkailu suoritetaan avohoitona. Potilaat suorittavat NEMOS-hoidon itsenäisesti. Suositeltava päivittäinen stimulaatioaika on 4 tuntia, joka pitäisi saavuttaa päivittäin. Käyttäjät voivat säätää ja mukauttaa stimulaation voimakkuutta tuntoaistinsa yksilöllisen herkkyyden mukaan. Herkkyys voi vaihdella päivittäin johtuen ihon muuttujista, esimerkiksi kosteudesta tai rasvapitoisuudesta. Tärkeää on huolehtia siitä, että stimulaatio on havaittavissa. Potilaan pitäisi tuntea kihelmöintiä kuorikossa olevassa kontaktikohdassa.

Potilaat voivat yleensä tehdä normaaleja askareitaan stimulaatiohetken aikana, joten NEMOS-laitteen käytön voi helposti sovittaa päivän kulkuun.

Kuinka tehokas t-VNS on?
Useimpien epilepsian hoitoon käytettävien lääke- ja neuromodulaatiohoitojen tapaan ei myöskään NEMOS-hoito ole akuuttihoitoa. Vaikka potilaalla syntyisikin hoitovaste t-VNS-hoitoon, hoidon kohtauksia estävä vaikutus saattaa olla havaittavissa vasta muutaman viikon tai kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta.

Mitä haittavaikutuksia voi ilmetä?
t-VNS-hoidolla on vain vähäisiä haittavaikutuksia.  t-VNS-hoitotutkimukseen osallistuneista yli 300 potilaasta ja vapaaehtoisesta saatujen tietojen analyysissa todettiin mm. seuraavia mahdollisia haittavaikutuksia: kutina, tuntohäiriö ja paikallinen kipu stimulaatiokohdassa. Nämä haittavaikutukset häviävät yleensä pian stimulaation lopettamisen jälkeen.*


* Haittavaikutustiedot, cerbomed GmbH

NEMOS®-hoitolaite

Vuonna 2011 cerbomedin transkutaaninen NEMOS-vagushermostimulaattori hyväksyttiin käyttöön Euroopassa ja se sai CE-merkinnän.


Konduktööri

Onko sinulla kysymyksiä NEMOS® -laitteesta ja t-VNS®-hoidosta? Ota meihin yhteyttä.